Investavimas į NT. Kaip tai atlikti?

Infliacijos metu Lietuviai labai pamėgo investuoti į nekilnojamąjį turtą. Dažniausiai pasirenkami butai didmiesčiuose.

Jeigu nusprendėte investuoti į nekilnojamąjį turtą. Svarbu tinkamai tam pasiruošti ir susipažinti su esamais niuansais. O šis straipsnis yra tai ko Jums ir reikia.

Nuo ko pradėti?

  • Pirmiausia reikia išanalizuoti nekilnojamojo turto rinką ir rasti tinkamą vietą. Svarbu pasirinkti saugų rajoną su gera infrastruktūra, ypač jei planuojate nuomoti savo nekilnojamąjį turtą. Koks jo potencialas, kokius nuomotojus įsivaizduojate? Ar tai bus studentai, ar vyresnio amžiaus žmonės?
  • Antras žingsnis – apskaičiuoti išlaidas, susijusias su įsigijimu, tai yra: buto pirkimo kaina, notaro mokesčiai, tarpininkavimo mokesčiai ir kt. Viską atlikti būtina legaliai, tad tam būtina buto nuomos sutartis ir mokami mokesčiai. Kitu atveju rizikuojate gauti baudą, o jei nuomininkas pabėgs – neturėsite jokių įrodymų.
  • Trečiasis žingsnis būtų rasti tinkamą būsto paskolą. Norint tai padaryti, reikia palyginti skirtingus pasiūlymus ir išsirinkti palankiausią. Šiuo metu, bendra paskolos savikaina kyla dėl didėjančio EURIBOR. Tad nepamirškite įsivertinti, tai gali pakeisti atsiperkamumą.
  • Ir galiausiai, įsigiję nekilnojamąjį turtą, turite pagalvoti apie tai, kaip ketinate valdyti. Jei gyvenate kitame mieste ar šalyje, patartina patikėti savo turto valdymą profesionaliai įmonei.

Kiek pinigų reikia norint pradėti investuoti į NT Lietuvoje?

Priklausomai nuo Jūsų norų ir lūkesčių. Pavyzdžiui, jei norite nupirkti butą, kuris yra vertas 100 tūkst. eurų, Jums reikės minimalaus pradinio įnašo, kuris yra 15-20 tūkst. eurų + kitos išlaidos. Tačiau jeigu norite nupirkti parkavimo vietą, ar kitą NT objektą – gali prireikti mažiau pinigų.

Šiuo atveju gali pagelbėti tarpusavio skolinimo platformos. Pavyzdžiui, mintos.com, kuriose siūlomos paskolos nekilnojamajam turtui.

Planuojant itin dideles investicijas visada geriausia kreiptis profesionalios pagalbos. Nekilnojamojo turto agentas galės jums padėti atlikti šį procesą ir rasti tinkamą nekilnojamąjį turtą. Jie taip pat galės jus suvesti su kitais specialistais, galinčiais jums padėti, pavyzdžiui, teisininkai, hipotekos brokeriai ir nekilnojamojo turto valdytojai.

Investuojant į nekilnojamąjį turtą svarbu nepamiršti, kad investuojate ilgam laikui. Tai reiškia, kad neturėtumėte tikėtis greito pelno – gali prireikti ne vienerių metų, kol investicijos atsipirks. Tačiau jei būsite kantrūs ir pasirinksite tinkamą nekilnojamąjį turtą, galite uždirbti sąlyginai gerą grąžą.