Cholesterolis: Kas tai yra ir kodėl jis svarbus jūsų sveikatai?

Cholesterolis yra riebalų pavidalo medžiaga, esanti kiekvienoje kūno ląstelėje. Nors dažnai girdime apie cholesterolio žalą, iš tiesų jis yra būtinas organizmui ir atlieka kelias svarbias funkcijas. Cholesterolis yra pagrindinė ląstelių membranų sudedamoji dalis, jis dalyvauja hormonų, tokių kaip estrogenas ir testosteronas, bei vitamino D sintezėje. Taip pat jis yra būtinas tulžies rūgščių gamybai, kurios padeda virškinti riebalus.

Cholesterolio tipai

Cholesterolis kraujyje būna kelių rūšių, iš kurių svarbiausios yra mažo tankio lipoproteinai (MTL) ir didelio tankio lipoproteinai (DTL). Šie lipoproteinai yra tarsi „transporto priemonės“, kurios perneša cholesterolį per kraują.

  • Mažo tankio lipoproteinai (MTL) yra dažnai vadinami „bloguoju“ cholesteroliu, nes jie gali kauptis ant kraujagyslių sienelių ir formuoti aterosklerozines plokšteles. Šios plokštelės gali susiaurinti kraujagysles, trukdyti kraujo tekėjimui ir sukelti įvairias širdies ligas, įskaitant infarktą ir insultą.
  • Didelio tankio lipoproteinai (DTL) yra žinomi kaip „gerasis“ cholesterolis, nes jie padeda pašalinti cholesterolį iš kraujagyslių sienelių ir grąžina jį į kepenis, kur jis gali būti perdirbtas ar pašalintas iš organizmo. Aukštas DTL cholesterolio lygis yra siejamas su mažesne širdies ligų rizika.

Cholesterolio šaltiniai

Cholesterolis yra gaunamas iš dviejų pagrindinių šaltinių:

  1. Endogeninis cholesterolis: Jis gaminamas kepenyse. Maždaug 75% viso organizme esančio cholesterolio yra pagamintas pačio kūno.
  2. Egzogeninis cholesterolis: Jis gaunamas su maistu, ypač valgant gyvūninės kilmės produktus, tokius kaip mėsa, pieno produktai, kiaušiniai.

Cholesterolio kontrolė

Aukštas cholesterolio lygis yra viena iš pagrindinių širdies ir kraujagyslių ligų priežasčių, todėl jo kontrolė yra labai svarbi. Sveika mityba, fizinis aktyvumas ir sveiko gyvenimo būdo laikymasis gali padėti sumažinti cholesterolio lygį ir išvengti širdies ligų. Kai kuriais atvejais, kai mitybos ir gyvenimo būdo pokyčiai nėra pakankami, gydytojai gali skirti vaistus cholesterolio lygiui mažinti, tokius kaip statinai.

Svarbu reguliariai tikrinti cholesterolio lygį, ypač vyresniame amžiuje arba jei šeimoje yra buvę širdies ligų atvejų. Cholesterolio tyrimai padeda nustatyti, ar jūsų kraujo cholesterolio lygis yra pavojingai aukštas, ir leidžia laiku imtis priemonių.

Daugiau patarimų: Ko negalima valgyti kai didelis cholesterolis? – Biology.lt straipsniuose

Kokių maisto produktų reikėtų vengti, kai cholesterolio lygis yra aukštas?

Jei jūsų cholesterolio lygis yra aukštas, reikėtų vengti maisto produktų, kuriuose yra daug sočiųjų riebalų ir transriebalų. Tai apima:

  • Raudoną mėsą ir riebius mėsos gaminius (pvz., dešreles, šoninę).
  • Riebius pieno produktus (pvz., sviestą, pilno riebumo sūrį, grietinėlę).
  • Keptus maisto produktus (pvz., gruzdintas bulvytes, spurgas).
  • Greitąjį maistą (pvz., mėsainius, picas).
  • Kepinius ir saldumynus (pvz., pyragus, sausainius, kurie gaminami naudojant margariną ar hidrintus riebalus).

Vietoj to, rekomenduojama rinktis maisto produktus, kuriuose yra mažiau sočiųjų riebalų, daugiau skaidulų ir sveikų nesočiųjų riebalų, tokių kaip avokadai, riešutai, alyvuogių aliejus, žuvis bei daug vaisių ir daržovių.

Kokie yra cholesterolio tipai?

Yra du pagrindiniai cholesterolio tipai:

  • MTL (mažo tankio lipoproteinai) – dažnai vadinamas „bloguoju“ cholesteroliu, nes jis gali kauptis ant kraujagyslių sienelių ir formuoti aterosklerozines plokšteles.
  • DTL (didelio tankio lipoproteinai) – vadinamas „geruoju“ cholesteroliu, nes jis padeda pašalinti cholesterolį iš kraujagyslių ir grąžina jį į kepenis.

Kaip cholesterolis patenka į organizmą?


Cholesterolis gaminamas kepenyse ir taip pat gaunamas su maistu. Maistas, kuriame gausu sočiųjų riebalų ir transriebalų, gali padidinti cholesterolio lygį kraujyje.

Kodėl aukštas cholesterolio lygis yra pavojingas?


Aukštas MTL cholesterolio lygis gali sukelti kraujagyslių susiaurėjimą ir aterosklerozės vystymąsi, o tai padidina širdies priepuolio, insulto ir kitų širdies bei kraujagyslių ligų riziką.

Cholesterolis yra būtina organizmo medžiaga, tačiau jo perteklius gali būti pavojingas sveikatai. Svarbu suprasti skirtingus cholesterolio tipus ir jų poveikį organizmui bei žinoti, kaip kontroliuoti jo lygį, siekiant išvengti rimtų širdies ir kraujagyslių ligų. Sveika mityba, reguliari fizinė veikla ir, prireikus, medicininė priežiūra yra pagrindinės priemonės, padedančios išlaikyti sveiką cholesterolio balansą organizme.